Dadu mai kedvencei

Látogató számláló

0
0
3
0
7
4
9
Daduduma – blogféleség

Készségfejlesztő fajátékok

Dadu
Készségfejlesztő fajátékok

Készségfejlesztő fajátékok – milyen képességeket és készségeket fejlesztenek a Dadu játékai?

 

Tudjuk, hogy minden okos, gondoskodó és nyitott szülő és pedagógus arra törekszik, hogy a gyerekek készségeit és képességeit úgy fejlessze játék közben, hogy az egyszerre legyen vidám, szórakoztató és hatékony. Minden dadu tervezése közben fontos szempont, hogy ezek a természetes, minőségi fajátékok sokoldalúan használhatók legyenek, és a közös vagy önálló játék közben a gyerekek  kreativitása, finommotoros képessége, forma- és színfelismerése, figyelme, nyelvi készségei, szem-kéz koordinációja, szociális készségei fejlődjenek. Nézzük meg, hogy mit fejlesztenek a Dadu készségfejlesztő fajátékai.

 

Készségfejlesztő fajátékok – Kreativitás

A kreativitás az egyik legfontosabb és legkomplexebb készség, melynek minden életkorban és az élet bármely területén nagy hasznát vesszük. Ezt a velünk született képességet kiválóan lehet fejleszteni játékokkal gyermekként, de akár felnőtt korban is. A szabad játék kreatív ötletelésre, saját utak, elgondolások megvalósítására serkenti már az egész kicsi gyerekeket is. 

A Dadu tálcás kirakós játékai kiválóan alkalmasak a kreativitás fejlesztésére, hiszen azok elemeiből a gyerekek nem csak magát a kirakós eredeti képét tudják összerakni, hanem figurákat, változatos építményeket találnak ki és alkotnak meg.

A forgatagos daduk íveiből bonyolultabb, nagyobb építmények összerakása szintén fejleszti a kreativitást. 

Forgatagos dadu – készségfejlesztő fajáték

Veronika Balla-Bedegi — Dodó Daduzik

Készségfejlesztő fajátékok – Finommotorika

A finommotorika a kezünkben és az ujjainkban található kisebb izmok mozgékonyságát és koordinációját jelenti. Ez a készség lehetővé teszi számunkra, hogy pontos és aprólékos mozdulatokat végezzünk el, például íráskor, rajzoláskor, illetve számos mindennapi tevékenység gyakorlásakor. Ezt a készséget a Dadu szinte minden játékával lehet fejleszteni, hiszen mindig odafigyelünk arra, hogy méretükben és formájukban is olyan játékokat alkossunk, amiket egy kicsi kéz is könnyen meg tud fogni. 

A dadufalu házikóival nagyon szeretnek játszani már egy-két éves kicsik is. A vityillókat egymásra pakolgatni, a változatos formájú kapukat beilleszteni szórakoztató időtöltés, és egyben fejleszti a finommotorikát.

A tálcás kirakós daduk közt vannak kisebbek így egyszerűbbek, és sokelemes, bonyolultabb játékok is. A kirakósok elemeiből való építkezés, különböző ábrák, formák kirakása játék közben fejleszti a finommotorikus készséget.

A kiskertész daduk növényeit két-három éves gyerekek már próbálgatják beilleszteni, vagyis elültetni a dombok gödreibe. Ezek a mozdulatok is a finommotorikus készséget fejlesztik.

A forgatagos daduk íveiből való építkezés pedig főleg már a nagyobb, óvodás, kisiskolás korú gyerekeket köti le hosszú időre, játék közben tovább finomítva a finommotorikus készséget. 

Készségfejlesztő fajátékok – Forma- és színfelismerés

A formák és színek változatossága már a legkisebb gyerekeket is érdekli, és ahogy elkezdik az őket körülvevő világot, a környezetüket felfedezni, már tudjuk játékokkal segíteni őket a különböző formák és színek felismerésében. 

A dadufalu színes, és változatos formájú házikóit már egészen pici gyerekek is örömmel pakolgatják, legkorábban ezekkel tudjuk elkezdeni a színek és formák megismertetését a kicsikkel.

A szivárványfalu, az elefántovi, csigaovi külön-külön és együtt is vidám játékok a színek és a színárnyalatok elsajátítására.

A kiskertész daduk és a dadufaluk valójában formaillesztő játékok is, csak nem a megszokott szabályos, geometrikus formákkal.

szem-kéz koordináció — fotó: Együd Krisztina

Készségfejlesztő fajátékok – Szem-kéz koordináció

A szem-kéz koordináció a szemünk és a kezünk közötti összehangolt munkát jelenti. Ez a készség kritikus fontosságú, hiszen a jó szem-kéz koordináció segíti a gyermekeket abban, hogy könnyebben irányítsák a mozdulataikat, ami szinte minden tevékenységhez – a játékokhoz, öltözködéshez, rajzoláshoz, egymás közötti érinkezéshez – elengedhetetlen.

A szem-kéz koordináció fejlesztéséhez gyakorlatilag minden dadu fajátékot bátran ajánlunk.

 

Készségfejlesztő fajátékok – Nyelvi készségek

Dadu szerint minden játékban rejtőzik vagy száz mese, csak szabadjára kell ereszteni a fantáziát. A nyelvi készségeket: szövegértést, szókincs bővítését, mondatalkotást, az anyanyelv pontos és választékos használatát, a történetalkotást a legjobban a mesékkel lehet fejleszteni. 

A Dadumesék olyan rövidebb-hosszabb kis történetek, szójátékok, amiket egy-egy konkrét játékunkhoz írtunk. Örülünk, ha használjátok őket játék közben, de elsősorban arra szeretnénk inspirálni velük, hogy saját történeteket alkossatok, közösen a gyerekekkel, vagy őket biztassátok arra, hogy a játékokhoz saját meséket találjanak ki. A Daduzoo figurái, a kiskertész játékok, a tálcás kirakós daduk mind kiválóan alkalmasak erre. 

Barka szeret gondoskodni

Készségfejlesztő fajátékok – Szociális készségek

A kisgyerekek elsősorban a környezetük utánzásával tanulnak, később beleélik magukat egy-egy mesébe, és eljátsszák a szerepeket, ezzel fejlődik az empátiájuk, érzelmi képességeik, hiszen a mímelés segít nekik a másik megértésében. Általában az óvodás kor végére alakul ki az igényük és képességük az együttműködésre. A közös játékok, a szerepjátékok segítik őket ebben a fejlődésben. 

A Dadu legtöbb fajátéka alkalmas az egyedüli és a közös játékokra is. A dadufalu házikóiból építés, a daduzoo állatok és a kiskertész játékok bevonása szerepjátékokba kiváló alkalmat teremtenek arra, hogy vidám, szórakoztató játék közben csiszolódjanak a szociális készségek, az empátia, az együttműködésre, kapcsolatteremtésre való képesség.

 

Készségfejlesztő fajátékok – Figyelem és koncentráció

 A mai zajos világban sok gyereknél okoz gondot a figyelem és elmélyülés irányítása. A folytonos háttérzaj, a rengeteg vizuális és akusztikus inger ami a mai  gyerekeket éri, könnyen eltereli a figyelmüket és kizökkenti őket az éppen végzett tevékenységükből. 

A Dadu egyszerű, természetes játékaival szeretne segíteni abban, hogy rávezessük a kicsiket arra, hogy a fantáziájukat, kreativitásukat használva maguk teremtsenek játékokat. Hiszen a tálcás kirakós fajátékok nem csak arra alkalmasak, hogy az eredeti képet összerakják belőlük – bár a kisebbeknek, vagy a nagyobb bonyolultabb kirakósok esetében a nagyobbaknak az is elmélyülést, kitartó figyelmet és koncentrációt igényel –, hanem saját ötletből tudnak különböző figurákat vagy építményeket alkotni. A forgatagos dadukból való építés pedig komoly koncentrációt és figyelmet igényel, hiszen olyan dolgot összerakni belőle, ami úgy néz ki, mintha nem is állhatna meg magától, igazi kihívás. Órákig el lehet játszani azzal, hogy kihasználva az elemek kicsit tapadós felületét, megkeresve hogy kerülnek egyensúlyba az egymásra pakolt, vagy egymásba akasztott ívek, óvatosan eltolva egy billenő elemet rárakni egy másikat úgy hogy ne boruljon le… hihetetlenül szórakoztató és izgalmas feladat. És ami a legjobb benne, hogy mivel a variációk száma végtelen, tényleg nem lehet megunni. 

 

Készségfejlesztő fajátékok – Környezettudatosság

Bár a környezettudatosság nem egy készség vagy képesség, mégis fontosnak tartjuk, hogy itt is szót ejtsünk róla. A kisgyerekek még mindenre nyitottak és minden élőlényt tudnak szeretni. Fontos, hogy ezt az érzékenységüket kihasználva már egészen kicsi korban elkezdjük tudatosítani bennük, hogy a környezetük, a természet védelme milyen fontos, és ők is mennyit tehetnek érte. 

A daduzoo figuráival játszva mesélhetünk az állatvédelemről, és arról, hogy milyen fontos a szabadon élő állatok élőhelyeinek megóvása. A kiskertész dadukkal pedig játék közben közelebb kerülnek a természethez még azok a gyerekek is, akik nagyvárosi panellakásban laknak, és csak ritkán van lehetőségük igazi kirándulásokra. A természet és benne minden élőlény szeretetét és tiszteletét szinte észrevétlenül szívják magukba az érzékeny gyerekek, a közös játékkal gondoskodásra, felelősségvállalásra taníthatjuk őket.

 

A Dadu célja, hogy minden játékunk örömteli és szórakoztató legyen, miközben fejlődnek a gyerekek készségei és képességei. Hiszünk abban, hogy a kreatív és játékos tanulás a legjobb módja annak, hogy a gyermekek boldogan és hatékonyan fejlődjenek.

Tudjuk, hogy a gyerekek a jövőnk, és ezért különösen fontos számunkra, hogy segítsük fejlődésüket. A Dadu mindig elkötelezett marad a vidám, okos, színes játékélmények megteremtése mellett abban, hogy játékaival a gyerekeket szabadságra, kreativitásra, önállóságra, empátiára, és nyitottságra tanítsa.

A „címlapképen” Freya játszik, sőt elmélyülten készségfejleszt :)
Köszönjük mindnyájatoknak a csodálatos képeket, nagyon!

— – - ♦ - – —