Dadu mai kedvencei

Látogató számláló

0
0
3
0
7
5
6

Dadumesék

Kétbogaras mese a spárgáról
Dadu mai morfondírja:
Szeretem a spárgát levesnek, csőben sütve, vajasan párolva, rántva, salátában, sőt, lehet, hogy még csokival is szeretem, és a spárgafagylalt is jó lehet. És akkor most itt van ez a rosszhírű spárgabogár, akiről mindenütt azt írják, hogy kártevő. Pedig szerintem csak ő is szereti a spárgát. Sőt, továbbmegyek, ilyen alapon én is kártevő vagyok, ugyebár. Hát én ezt kikérem magamnak! Meg akkor neki is, mert úgy igazságos.
És itt van ez a katicabogár, akit meg mindenki imád, mert olyan aranyos. Hát tényleg az, de ő egy ragadozó. Mondhatnánk azt is, hogy egy éhes fenevad. És akkor róla dalocskák meg mesék szólnak, van egy csomó beceneve – bumbumbácsi például ???? – sőt még egy autót is mintáztak róla. A spárgabogárról hány mesét ismertek? Ugye egyet sem. Pedig ő is nagyon szép. Hát ez az. Ilyen a világ. Igazságtalan.
És azt már csak nagyon halkan kérdezem, hogy olvastatok-e már mesét egy daduról…
Dohogott még kicsit Dadu, majd lepöckölte a spárgabogarat és behabzsolta a spárgát gombával és céklával, mákkal a tetején, dudorászva, hogy szállj el-szállj el… ????

Dadufalva, 2022. május 12.

Ki játszik?– Én már nagy vagyok, ugye?
– Hát még nem teljesen nagy, de már azért nagyobbacska.
– De annál nagyobb vagyok, mint amikor kicsi voltam, ugye?
– Persze ????
– És akkor majd lesz olyan is, amikor már olyan nagyon nagy leszek, hogy majd nem akarok játszani?
– Remélem nem olyan leszel.
– Mert mégis kicsi maradok?
– Nem Dadu, te is nagy leszel, mint előbb utóbb mindenki, csak akik igazán jófejek, azok akkor is szeretnek játszani, amikor már nagyok.
– De jó! És akkor a jófejek biztos kapni is szeretnek játékot.
– Persze.
– A nagymamák is?
– Ők is.
– És a férjek is, meg a feleségek is?
– Igen.
– Akkor a dadu nem is csak gyerekeknek való, ugye?
– De nem ám, dadu mindenkinek való, Dadu. ????

Hát így adta Dadu az ötletet, hogy mondjuk egy nevevan két kezdőbetűvel, milyen jó kis nászajándék lehet. Vagy évfordulós. Vagy akármis.
Ezt a forgatagost gyerekek kapták, testvérek, Janika és Anna; de mi már biztos nem fogunk napokig töprengeni, hogy mit vigyünk ajándékba, ha legközelebb esküvőre leszünk meghívva. Vagy évfordulóra. Vagy akármire ????Dadufalva, 2023. május 4.