Dadu mai kedvencei

Látogató számláló

0
0
2
9
9
4
4
Dadumesék

Kakuc - szócikk

Dadu
Kakuc - szócikk



A kakuc egy igen különleges lény. Bár hasonlít a kukacra, mégsem tévesztendő vele össze: kukac ugye mindenütt a világon van, kakuc pedig csak nálunk, illetve nemsokára nálatok ????
A kakuc szó más nyelveken:
Ha beírod a fordítóba, felismeri, hogy hausza nyelven van, de magyarra kakucnak fordítja. Meg japánra is. Meg még egy csomó nyelvre. De például oromoul már kakuc jedhama, ami visszafordítva magyarra: kakucnak hívják. Hát persze, hogy is hívhatnák máshogy, ha egyszer kakuc.
Nade. Ha gudzsaráti nyelven kakuc, azt litvánra geguténak fordítja, ami magyarul kakukk, tehát itt valami idegen tojás került a kakucfészekbe.
काकुको hindiül. Mindig tudtuk, hogy ott a messzi Indiában sokat tudnak a világról, ezek szerint még a Dadu kakucáról is, mert ilyen gyönyörűen, képszerűen leírni csak úgy ukmukfukk nem lehet.
A kakuc megjelenése:
Általában több kiskakucból áll össze, hossza oda-vissza, vagyis kiskakucainak száma egytől bárhányig lehetséges, de mivel, ha úgy tartja kedve, különálló kis csoportokba áll össze, a tudomány mai állása szerint nem megfejthető, hogy hány kakuc egy kakuc. Minden kiskakucnak van lába, de a fent leírtak miatt az sem segíti a rendszertani besorolását, mert ha éppen nyolc lába van, lehetne pókkakuc, ha meg kettő, akkor veréb vagy ember, de mit kezdünk mondjuk egy tizenháromlábú kakuccal.


A színe sem ad támpontot a pontos körülíráshoz, mert mi találkoztunk már a kertben szivárványszínű kakuccal, meg sárga-zöld átmenetessel, de hallottunk már tarkabarkakucról is és az sem lepne meg minket, ha holnap előbukkanna egy pinkkakuc.
A kiskakuc feje búbján vagy van valami,vagy nincs. Ha van, arra büszke.
Minden kiskakucon van két pötty. Lehet, hogy az a szeme. Tehát akkor létezhet olyan lény, akinek mondjuk negyvenhárom pár szeme van? Hát igen, létezik, méghozzá a kakuc. De ha csak hat szeme van, akkor is ő az.




A kakuc viselkedése:
Amit minden kakucnál megfigyeltek már az ókori görögök és a mai brit tudósok is, az az, hogy imádja, ha játszanak vele. Olyankor mindent enged; szét lehet szedni, egymásra lehet pakolni, össze lehet keverni, el lehet dugni és aztán megtalálni, hintáztatni, bábszínházban szereplő és néző is lehet, imádja, ha játékteherautóval fuvarozzák, szereti ha megfőzik a babakonyhában, azt sem bánja, ha zsebrevágják, szóval a viselkedése is sokszínű, ha játékról van szó.
A kakuc beszéde:
A szája mindig nyitva van, tehát valószínűleg folyékonyan és folyamatosan beszél valamilyen nyelven, feltehetőleg kakucul, amit csak a gyerekek értenek meg. De ha a sok tátottszájú kiskakuc összeáll kakuccá, akkor nincs szája. Ez is még egy olyan területe a kakucológiának, ami további kutatásokat igényel.
A kakuc a világirodalomban:
Csak rejtett utalások nyomára sikerült bukkannunk:
• Kuncogó madárka kucorog az ágon…(mindenki által ismeretlen népdal)
• Száll a kakuc fészkére
• Tomika kuckója – Harriet Beecher Stowe amerikai írónő bakfiskori szárnypróbálgatása



Dadufalva, 2022. június 22.