Dadu mai kedvencei

Látogató számláló

0
0
2
9
5
7
2
Daduduma – blogféleség

Különleges fajátékok a környezettudatos neveléshez

Dadu
Különleges fajátékok a környezettudatos neveléshez

Különleges fajátékok a környezettudatos neveléshez – kreatívan Dadu egyedi fajátékaival  

Játékos tanítás környezetvédelemről, fenntarthatóságról, sokszínűségről

 

Hiszünk abban, hogy játék közben lehet a leghatékonyabban rávezetni a gyerekeket fontos értékekre, és az általunk készített különleges, egyedi fajátékokkal szeretnénk ebben segíteni.

Egy kisgyerek még bizalommal, nyitottan fordul minden élőlényhez, tud szeretni egy szőrös hernyót, nem fél a pókoktól, és olyan szeretettel adja neked a kitépett fűszálat vagy kókadt pitypangot, mintha a világ legnagyobb kincsét nyújtaná át. És ha mi, felnőttek ilyenkor kicsit magunkba nézünk, vagyis inkább megpróbáljuk az ő szemükkel nézni mindazt, ami körülvesz minket, akkor talán tudunk segíteni abban, hogy az ő ösztönös képességük arra, hogy békében éljenek a természettel, tudatossá váljon. 

 

Természetvédelem, állatok élőhelye – állatos kirakósok, játékbogarak, állatfigurák

 

Sokféle állatos játékot találsz a Daduboltban, amikkel nem csak vidáman és önfeledten lehet játszani, de közben egy csomó ismeretet is átadhatsz a gyerekeknek a különböző állatfajokról, az élőhelyükről és arról, hogy milyen fontos megőrizni a világnak ezt a csodás gazdagságát. 

A legkisebbek szívesen játszanak az elefántovival, és miközben pakolgatják a színes kis elefántokat, mesélhetsz nekik arról, hogy milyen bámulatosan összetartanak ezek az óriási állatok, mennyi gondoskodással, figyelemmel és szeretettel nevelik a kicsinyeiket, és hogy milyen hatalmas területet járnak be hogy elegendő legelnivalót és vizet találjanak, hogy mennyire fontos az, hogy megmaradjon a természetes élőhelyük. 

A kicsit nagyobb gyerekek tücsköt-bogarat összehordanak a kertben, de ha nincs alkalmatok a szabadban megfigyelni a millió különböző rovar nyüzsgését, a gyerekszobában is előkerülhetnek a BigBugBand nagy, dekoratív bogarai, vagy a kisebb, élethű rovarok, lepkék

A szavannalakók és a dél-amerikai állatok a nagyobb gyerekek szerepjátékaiban kerülnek elő, és játék közben alkalom nyílik beszélni esőerdőről és szavannáról, arról, hogy milyen sok faj került veszélybe mert kiszorulnak a saját élőhelyükről. 

Környezettudatos katicabogarak Dadunál

 

Természetes környezet, növényvilág – vadvirágok, méhlegelő, nádas, növény nevelgető

 

Dadu kiskertész játékával rengeteg alkalom nyílik arra, hogy a közvetlen környezetünk védelmének és ápolásának fontosságáról beszéljünk a gyerekekkel. Miközben együtt ültetünk játékvirágokat, mesélhetünk nekik a beporzó rovarokról, a növény nevelgető játékokkal megismerhetik különböző növények fejlődési fázisait, a tóparti készletekkel játszva beszélhetünk nekik a vizes élőhelyek fontosságáról. Akik kicsiként megtanulnak gondoskodni a játéknövényeikről, ők felnőve majd biztosan ültetni fognak fákat és nem kivágni, óvni próbálják a fecskefészkeket, gyönyörködnek a vadvirágos rétben és nem szemetelik tele, beton helyett inkább méhecskelegelővel burkolják az udvarukat :)

Környezetbarát gyerekjátékok - ahogy a daduk készülnek

 

Természetesen a dadu fajátékok készítése közben is megteszünk mindent, hogy a lehető legkevésbé károsítsuk a környezetet. Nálunk a fa kincs. A gyakran repedt, megbarnult nyers pallóvégekből méhecskebölcsik készülnek, amikből szívesen küldünk ajándékba a megrendelt játékok mellé, de a legtöbb a saját kertünkben van kihelyezve. Már sokszáz méhecske cseperedett fel nálunk. Nem csak a legtökéletesebb, hibátlan részeit használjuk a fának, a szép bibiket belekomponáljuk amibe éppen tudjuk. Mivel nem sablonokat használunk, hanem szabadkézzel rajzoljuk fel a játékokat a hársfa pallókra, úgy rajzoljuk egymás mellé a legkülönbözőbb játékainkat, hogy minél kevesebb leeső darab legyen.  Ami mégis kimarad, az sem hulladék, hanem a kertben hasznosítjuk. A nagyobb darabokat takaros kupacokba halmozzuk, aztán izgatottan figyeljük, hogy mennyi különböző állat talál benne jó kis védett kuckót magának. Sünik, gyíkok, rézsikló lett így lakótársunk, és még ki tudja, mennyi aprónép. A gyaluforgács, a leeső kisebb fadarabkák, a fűrészpor pedig megy talajtakarásnak vagy a komposztba. 

Dadu minden játéka tömörfából készül, vagyis kezeletlen hársfapallókból van kivágva. A legtöbb játékunk vidám, ragyogó színeit a Natural Naturfarben méhviasz alapú, biológiailag tesztelt, bababarát termékeivel festjük, a felületkezelést pedig a Biopin 100%-ban természetes alapanyagokból készült, Bio-high-tech termékminősítésű, szintén gyerekbarát viaszbázisú termékével végezzük. 

A megrendelt játékokat fagyapot közé helyezve, 100% újrahasznosított papírból készült kartondobozban, papír ragasztószalaggal lezárva küldjük. Ha van rá mód, figyelünk arra is, hogy összegyűjtsük a csomagokat, és a lehető legtöbbet küldjük egyszerre.

 

Igyekszünk a játékok készítésének minden mozzanatában a környezetünk védelmét szem előtt tartani, és szeretnénk mindenkit erre ösztönözni, aki Daduval játszik. És persze azt is aki nem. :)

Címlapkép: Bőti Anikó, gyógypedagógus - Játék rengeteg — Köszönjük :)


— – - ♦ - – —