Dadu mai kedvencei

Látogató számláló

0
0
2
9
9
4
5
Dadumesék

Kétbogaras mese a spárgáról

Dadu
Kétbogaras mese a spárgáról
Dadu mai morfondírja:
Szeretem a spárgát levesnek, csőben sütve, vajasan párolva, rántva, salátában, sőt, lehet, hogy még csokival is szeretem, és a spárgafagylalt is jó lehet. És akkor most itt van ez a rosszhírű spárgabogár, akiről mindenütt azt írják, hogy kártevő. Pedig szerintem csak ő is szereti a spárgát. Sőt, továbbmegyek, ilyen alapon én is kártevő vagyok, ugyebár. Hát én ezt kikérem magamnak! Meg akkor neki is, mert úgy igazságos.
És itt van ez a katicabogár, akit meg mindenki imád, mert olyan aranyos. Hát tényleg az, de ő egy ragadozó. Mondhatnánk azt is, hogy egy éhes fenevad. És akkor róla dalocskák meg mesék szólnak, van egy csomó beceneve – bumbumbácsi például ???? – sőt még egy autót is mintáztak róla. A spárgabogárról hány mesét ismertek? Ugye egyet sem. Pedig ő is nagyon szép. Hát ez az. Ilyen a világ. Igazságtalan.
És azt már csak nagyon halkan kérdezem, hogy olvastatok-e már mesét egy daduról…
Dohogott még kicsit Dadu, majd lepöckölte a spárgabogarat és behabzsolta a spárgát gombával és céklával, mákkal a tetején, dudorászva, hogy szállj el-szállj el… ????

Dadufalva, 2022. május 12.

 

Dadu szerint minden játékban rejtőzik vagy száz mese. (Azért pont száz, mert addig tud számolni.) Mi ezek közül csak egyet-egyet írunk le, mert azt szeretnénk, ha a többit a ti gyerekeitek mondanák el, vagy ha még nagyon kicsik, akkor ti találnátok ki új történeteket. A legjobb persze közösen :) Mert a daduk, ezek az egyedileg tervezett, csak természetes anyagokból készült fejlesztő fajátékok akár évekig társai lehetnek az egész családnak. Kreativitással, fantáziával mindig újabb és újabb játékokban lehetnek szereplők, és minden ilyen közös játékból születhet új mese. 

Dadu kiskertész játékai nem csak vidámak és szórakoztatók, de egy csomó lehetőség van bennük a gyerekek készségeinek a fejlesztésére. A különböző növények elültetése igazából ugyanúgy működik, mint egy formaillesztő, fejleszti a finommotorikát, szem-kéz koordinációt, térlátást, kézügyességet. Mivel a virágok többsége elég nagy (a legtöbben meg szoktak lepődni a méretein), egy még nem túl ügyes kezecske is jól meg tudja markolni. Szerepjátékokba is bevonhatók, a különböző növényeket megszemélyesítve, velük történeteket eljátszva szárnyal a fantázia, bővül a szókincs, fejlődnek a szociális készségek. A zöldségek átköltözhetnek a kiskonyhákba, isteni leveseket tudnak főzni belőlük. Évszakasztalokhoz is lehet válogatni kerteket. Játék közben közelebb kerülnek a természethez még azok a gyerekek is, akik nagyvárosi panellakásban laknak, és csak ritkán van lehetőségük igazi kirándulásokra. A természet és benne minden élőlény szeretetét és tiszteletét szinte észrevétlenül szívják magukba az érzékeny gyerekek,  a közös játékkal gondoskodásra, felelősségvállalásra taníthatjuk őket.

A jelenleg elérhető kiskertész mindenfélét itt találjátok: https://www.dadu.hu/kiskertesz és persze megrendelésre is szívesen készítünk, ha valami egyedi kívánságod van.